2008. november 24., hétfő

Kicsit OFF leszek...

Elnézést, kicsit OFF (témához nem tartozó) leszek ma reggel, de ismét megkaptam néhány muszlim feladótól azt a lánclevelet, amit az elmúlt kb. 3 évben kb. 10 alkalommal megkaptam már. Kb. Arról szólt, h.: "Ez a másfél éves kislány megégett!! Nézd meg a képet!! Minden egyes tovább küldött email-ért a plasztikai műtéthez az erre a célra nyitott számlára pénz érkezik!!"
Lányok, az adakozás nagyon dicséretes, szép és hasznos dolog. DE. SEMMILYEN módszerrel nem lehet követni, h. egy adott levelet hány címre továbbítanak szerte a világon, és SOHA, SENKI nem fizet SEMENNYI pénzt SEMMILYEN továbbított levélért.
Talán emlékeztek még az Internet elterjedése előtt divatos "szerencse-levelekre": másold le ezt a levelet n (ahol n >= 20) példányban, és add tovább, mert ha nem, akkor irgum-burgum lesz. Hát, az, h. majd bárki fog x centet/forintot/bármit fizetni a továbbított leveleid után, az kb. annyira reális, mint az irgum-burgum.
Ha valamilyen célra adakozni akarsz, és meggyőződtél róla, h. valóban oda megy a pénzed, ahova szánod, akkor adakozz. De abba az ábrándba ringatni magunkat, h. ha a címjegyzékemben szereplő x számú címre továbbítok egy levelet, azzal bármit is tettem, telejsen felesleges. Nem tettél semmit, csak bedőltél valakinek, akinek nincs jobb dolga, mint ilyen ostobaságokkal szórakozni.
Amellett, h. a mások levelesládáját elárasztó spam- (kéretlen levél) áradat rendkívül idegesítő, van még néhány hátulütője:
1. Ezzel is növeled az Interneten keringő levélszemét mennyiségét. A statisztikák szerint ma más az e-mailek több mint 80 százaléka spam.
2. Sajnos ezzel nem pont a legelőnyösebb képet alakítjuk ki magunkról. Azért az emberek túlnyomó többsége tudja ám, h. ezek a levelek csak beugratások...
Mit tehetünk, ha meg akarunk bizonyosodni a segélykérés eredetiségéről?
- Legjobb, ha utánanézel, vagy az Interneten rákeresel a témára/nevekre, vagy az illetékes szervezetnél érdeklődsz (pl. van egy hasonló, véradásra felszólító lánclevél - ilyen esetben tessék felhívni az Országos Vérellátó Szolgálatot).
- A levél származzon hiteles forrásból, ha előtted már megjárt kb. 15 továbbítási kört, akkor valószínűleg annyira nem kell komolyan venni... Van-e konkrét név, olyan leírás, ami alapján a szereplőknek utána lehet nézni? (Pl. ebben a levélben az "egy kislány", az eléggé tág kör...)
- Vannak olyan jelek, amelyek egyértelműen utalnak arra, h. a levél hamis: pl. ha azt ígéri, h. minden továbbított levél után bárki is x összeget kap, illetve, ha benne van a "küldd tovább minél több embernek" kitétel...
További átgondolt, sikeres e-mailezést :),
Halima

Nincsenek megjegyzések: