2009. augusztus 24., hétfő

A Ramadánról

a böjt előnyei elsősorban spirituálisak, nem fizikaiak. Ezért a böjttel az legyen a célunk és szándékunk, hogy a Mindenható Allahot szolgáljuk. Ha evilági célokkal vágunk bele a böjtbe, például kevesebbet akarunk költeni élelmiszerre vagy le akarunk fogyni néhány kilót, azzal elveszítjük a böjt valódi előnyeit. Ilyen önző célokkal nem nyerhetjük el a Mindenható Allah megelégedését. Ez érvényes minden más istenszolgálatra is: például ha valaki azért imádkozik, mert egészségesnek tart egy kis testmozgást, az vallási szempontból olyan, mintha nem is imádkozna, mintha nem teljesítené Allah parancsát. Az ilyen ember inkább alsóbb énje parancsát teljesíti az imádkozás leple alatt.
Az istenszolgálat cselekedeteit úgy kell végrehajtanunk, hogy egy szándékunk van vele: Allah megelégedésének elnyerése. Ehhez az embernek megfelelően kell nevelnie szívét, meg kell tisztítania a méltatlan gondolatoktól és vágyaktól.
Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznunk származzon Ramadán hónapjából Allah Küldötte (s.a.w.) következő tanácsait kell követnünk:
1. Sokat kell ismételnünk a tanúságtételt.
2. Allah bocsánatát kell kérnünk.
3. A lehető legtöbb jótettet kell végrehajtanunk, hogy elnyerhessük a Paradicsomot.
4. Tartózkodnunk kell a tiltott (haram) dolgoktól, hogy védjük magunkat a Pokol tüzétől.
5. Bőkezűen kell adakoznunk, és vigasztalnunk a megtört szívűeket.
6. Iftárral (a böjtöt megtörő étkezéssel, vacsorával) kell kínálnunk a böjtölő hívőket.
Természetesen nincs határa annak, hogy mennyi és milyen jótettet végezhetünk. Mindenkinek meg kell tennie minden tőle telhetőt, hogy jót tegyen a muszlim közösség érdekében. Ramadán a hívő spirituális tökéletesedésének hónapja. Ahogy ügyelünk arra, hogy a szánkat az evéstől megtartóztassuk, ugyanúgy meg kell tartóztatnunk a pletykától, rágalmazástól és haszontalan beszédtől. Különben nem sikerül elérnünk a böjt átfogó célját – a hívő tökéletesítését az Iszlám erkölcsének megfelelően.
Osman Nuri Topbas

Nincsenek megjegyzések: