2010. február 25., csütörtök

Mohammed Próféta (s.a.w.) szeretete

Allah barátai és az igazi hívők a Próféta (s.a.w.) szeretetével fényesítik a szívüket, amíg a legtisztább és legfinomabb vésetek is láthatóvá válnak szívük tiszta tükrében. A fizikai tükrökben csak kézzelfogható, anyagi dolgok, formák, színek tükröződhetnek. Allah barátainak és az őszinte hívőknek azonban isteni fény ragyog szívük tükrében.
Akik szépek, szívesen látják magukat a tükörben. Szemeket és szíveket keresnek, amelyekben szépségük tükröződik. Ez a kívánság a világmindenség és az emberi lények teremtésének oka. A Mindenható Allah azt mondja egy hadísz kudsziban:
„Rejtett kincs voltam. Azt akartam, hogy megismerjenek, ezért teremtettem a teremtést.”
Mivel a teremtés az Ő Fényével kezdődött, a világon minden próféta, Ádámtól (a.s.) kezdve, az Ő Fényének szépségét és kiáradását hordozta.
Minden szépség Allahé. Minden szépséget Ő teremtett. Amiben szépség van, az az Ő szépségének visszfénye. Nincs olyan virág a földön, amely ne az Ő Fényét tükrözné. A Legmagasztosabb Allah nélkül semmi nem létezhetne. Ő létezik, és ezért létezünk mi is. Az Ő isteni Fénye soha nem halványul el.
Dzselaleddin Rúmi így írja le ezt a szépséget a Meszneviben:
„Mikor Gábriel kitárta egyik szárnyát, az átfogta a Keletet és a Nyugatot. Amikor a Próféta (s.a.w.) látta őt, csaknem elalélt Annak a Nagyságától, aki ezt a szépséget adta Gábrielnek.
Ám ha a Próféta (s.a.w.) kitárta volna lényegének elképzelhetetlen szárnyait, Gábriel alélt volna el, és nem tért volna magához soha többé.
Mert mikor a Küldött (s.a.w.) a végső határt jelző tüskefához ért, Gábrielnek meg kellett állnia, és nem kísérhette tovább.”
Allah Küldötte (s.a.w.) a legszeretettebb minden lény közül, felettük áll különleges személyiségével. A legcsodálatosabb és legkiemelkedőbb jellemű a múltban és a jövőben, a legirgalmasabb az emberek között, az egyetlen vezető és tanító. Abból a szívtelen népből, amelynek tagjai elevenen temették el saját lányaikat, olyan embereket nevelt, akik sírtak Allah szeretetétől, és megtanította nekik a Könyvet, a titkokat és a bölcsességet. Jobban kell őt szeretnünk mindennél és mindenkinél a teremtésből, hogy a tökéletes hitet elérhessük.
„Egyikőtök sem igazi hívő, amíg nem szeret engem jobban, mint a szüleit, a családját, és minden emberi lényt.”
Ez a hadísz figyelmeztet arra, hogy a tökéletes hitet a Próféta (s.a.w.) szeretetén keresztül érhetjük el. Az elégedettség és jóság kapui zárva vannak azok előtt, akik távol vannak ettől a szeretettől. Minden más szeretet magvai csak az ő szeretetének földjében csírázhatnak ki. Ő a szívek elégedettségének és jóságának forrása. Az ő szeretete számos kőszívet változtatott gyémánttá, tett aranyhoz vagy ezüsthöz hasonlóvá.
(Osman Nuri Topbas)

Áldott Mevlidet mindenkinek. A Mindenható Allah adja meg nekünk, hogy a szívünk képes legyen megtelni az Ő és a Küldötte (s.a.w.) szeretetével.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Áldott Mewlidet kívánok Neked kedves Halima, Közösségednek és valamennyi muszlim testvéremnek!

A Rúmi-idézethez szeretettel ajánlom:
http://www.youtube.com/watch?v=hAzZ4Q9UT5E

Allah (SWT) áldjon Benneteket!

Zulfiya

Névtelen írta...

Nagyon szégyellem és elnézést kérek, kedves Halima.
Most pótolnám:
ASSALAMU ALAYKUM WA RAHMATULLAHI WA BARAKATUH!

Zulfiya

Adél (Afraa) írta...

Salam aleykum!

MashaAllah, milyen szép szavak!
Áldott Mewlidet neked és a többieknek is.

Sok szeretettel gondolok rátok!

Afraa