2015. április 20., hétfő

Böjt Redzseb hónapban


Böjt Redzseb hónapjában
Ali ibn Abu Tálib (r.a.) elbeszélése szerint Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta:
„A Redzseb hónapja nemes hónap. Aki ebben a hónapban egy napot böjtöl, annak a Mindenható Allah ezer évi böjt jutalmát írja fel. Aki ebben a hónapban két napot böjtöl, annak a Mindenható Allah kétezer évi böjt jutalmát írja fel. Aki három napot böjtöl, annak a Mindenható Allah háromezer évi böjt jutalmát írja fel.
Ha valaki hét napot böjtöl, hát a Pokolnak hét kapuja van, és minden napi böjtjéért egy bezáródik előtte. Ha pedig nyolc napot böjtöl, hát a Kertnek nyolc kapuja van, és minden napi böjtjéért egy kinyittatik előtte.
Ha valaki tizenöt napot böjtöl, annak a rossztettei jótettekre cseréltetnek. Az égből egy kiáltó így kiált hozzá: „A bűneid megbocsájtattak, újítsd meg hát a jótetteidet, és tarts ki bennük az életed hátralévő részében!”
Aki Redzseb hónap során fokozza a böjtjét, annak a Mindenható Allah is fokozza a jóravalóságát.”
(Gunye, 1/176)

Böjt Redzseb első napján
Allah Küldötte (s.a.w.) azt is mondta:
„Aki Redzseb első napját böjtöli, annak Allah megbocsájtja háromévnyi (kisebb) bűneit. Aki a második napot böjtöli, annak Allah megbocsájtja kétévnyi (kisebb) bűneit. És aki a hónap harmadik napját böjtöli, annak Allah megbocsájtja egyévnyi (kisebb) bűneit. Ezután pedig minden napi böjtért egy hónapnyi (kisebb) bűne megbocsáttatik.”
(Kenzu’l-Irfan s. 27, in: Imám Suyuti, Jamiu’s-Sagir)

Omár ibn Abdulaziz (r.a.) azt írta Baszra kormányzójának, Hadzsadzs ibn Artadnak:
„Van az év során négy éjszaka, amelyekre ügyelj, és ne múljanak el istenszolgálat nélkül. Ezek: a Redzseb első éjszakája, a Saban tizenötödik éjszakája, Ramadán huszonhetedik éjszakája és a Ramadánt követő első éjszaka. A Mindenható Allah bőségesen árasztja ki kegyelmét ezeken az éjszakákon.”


(Idén Redzseb hónap első napja április 20.)

Nincsenek megjegyzések: