2015. április 14., kedd

Redzseb hónap és a Ragaib éjszaka


Redzseb hónap
"Bizony, a hónapok száma Allahnál tizenkét hónap Allah Könyvében, attól a naptól, amikor megteremtette az egeket és a földet. Ezekből négy tiltott. Ez a helyes vallás, amit Allah elrendelt a hívőknek, ne vétkezzetek hát önmagatok ellen ezekben (a hónapokban)." (Korán, 9:36)
A tiltott hónapok egyike Redzseb hónap, amely idén insallah április 20-án kezdődik el. A tiltott hónapok két okból tiltottak: egyrészt tilos ezekben a hónapokban harcolni, másrészt ezekben a hónapokban a bűn még rosszabb, mint más hónapokban.
Qatadah (r.a.) azt mondta: „A Mindenható Allah a teremtéséből egyeseket kiválasztott mások felett. A Küldötteket kiválasztotta az emberek és az angyalok felett. Az Ő Szavát kiválasztotta minden más szó felett. A mecseteket kiválasztotta minden más hely felett a földön. A Ramadánt és a Tiltott Hónapokat kiválasztotta a többi hónap felett, a pénteket a többi nap felett, és az Elrendelés Éjszakáját a többi éjszaka felett. Ezért tartsátok tiszteletben azt, amit Allah is megtisztelt, mert ez bizony a tudással és megértéssel rendelkezők gyakorlata.”
Tehát próbáljunk különösen ügyelni arra, hogy ennek a hónapnak a során tartózkodjunk minden tiltott dologtól, és törekedjünk minél több jócselekedetre! Próbáljunk meg böjtölni, legalább három napot a hónapban, de ha tudunk, többet is. (az egész hónapot azonban ne böjtöljük végig). Ennek a hónapnak az egyik neve "Sehrullah", azaz Allah Hónapja. Olvassuk Allah könyvét, emlékezzünk meg Róla, próbáljunk minél közelebb kerülni Urunkhoz.
Redzseb hónap imája
Ajánlott dolog Redzseb hónapban 30 raka önkéntes imát imádkozni, a következőképpen.
Az első tíz napban bármelyik nap tíz raka imát, kettesével, a naplementi és az esti ima között bármikor. Minden rakában a Fátiha szúra után a Káfirún és az Ikhlasz szúrát, olvasva, aki bírja, az az utóbbiakat háromszor. Az ima után maradjunk ülve, és fohászkodjunk bármiért, amit szeretnénk magunknak és a testvéreinknek.
A második és a harmadik tíz napban is hasonlóképpen kell a 10 raka önkéntes imát imádkozni. Ez nem egy kötelező ima, de insallah sok jutalom rejlik benne.
Raga'ib éjszaka
 (Lejlet ul-Raga'ib)
A Redzseb az első a három áldott hónap közül, A Raga'ib éjszaka pedig a Redzseb hónap első péntekét megelőző éjszaka, amikor Mohammed Próféta (s.a.w.) megfogant. Ezen az éjszakán tanácsos a kívánságok teljesüléséért imádkozott imát (Szalat-ul Hádzset) imádkozni.
Ha tehetjük, próbáljunk az éjszakát megelőző napon (csütörtökön) böjtölni. 
Ebben az évben Redzseb első péntekje április 24-re esik insallah.
Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta: "Öt éjszaka van, amelyeken a fohászok nem utasíttatnak vissza: Redzseb hónap első péntekjének éjszakája, Saban tizenötödik éjszakája, a péntek éjszakák, a böjt megtörése ünnepének éjszakája, és az áldozati ünnep éjszakája." (Jamiu’s-Sagîr, c. III, s. 454.)

(Az Iszlám szerint egy adott nap éjszakája mindig a napot megelőző éjszaka, pl. a "péntek éjszaka" a csütörtök és a péntek közötti éjszakát jelenti.)

Nincsenek megjegyzések: