2008. május 8., csütörtök

Esti kérdés, május 6.

A Mindenható Allah azt mondja:

"Ha dicséretes kölcsönt adtok Allahnak, Ő megduplázza nektek, és megbocsát." (64:17)

Szerinted te milyen módon adhatsz dicséretes kölcsönt?

5 megjegyzés:

Halima írta...

Próbálok insallah türelmes és elnéző lenni másokkal, remélve, h. akkor a Mindenható Allah is türelmes és elnéző lesz velem az Utolsó Napon.

Névtelen írta...

Salamu aleykum va Rahmetullah!

Azt hiszem erre a kérdésre sokkal nehezebb válaszolni, mint ahogy elsőre látszik.:-))
Azt gondolom ez a "dícséretes kölcsön" magában foglalja a sadakát,az előreküldött cselekedeteinket,a tetteink JÓ szándékát,azt,hogy hogyan és mire használjuk fel a vagyonunkat és javainkat.... Egészen a z Időnk helyes beosztásáig. Hiszen csak abból adunk amink van.Amink van az pedig Allahtól van.(jaj! belebonyolódtam!:-))

A lényeg hogy ne felejtsük el, hogy minden Allahtól van, és Hozzá tér vissza.Insallah az Utolsó Napon minden amit előre küldtünk, minden amit "kölcsönbe" adtunk, mellettünk fog tanuskodni.És azok közé tartozhatunk akiknek Allah menedéket ad!
Asiye

Névtelen írta...

Adományokkal, tettekkel, szavakkal stb. segíteni a szükséget látókat, hogy amikor mi látunk szükséget, Allah küldjön nekünk is segítséget.
Tisztelettel viselkedni az idősekkel, hogy amikor mi leszünk idősek, akkor velünk is tisztelettel viselkedjenek.
Igyekezni Allahhoz közelebb kerülni, hogy Ő is közelítsen hozzánk.
Fohászkodni egymásért, hogy értünk is mondjanak fohászokat.
Igyekezni másokat az igaz útra irányítani, megosztani az igaz hitet, hogy ha mi letévedünk róla (Allah mentsen tőle), Allah visszavezessen minket arra.
Elfedni testvéreink bűneit, hogy a mi bűneink is rejtve maradjanak.
Hamide

Névtelen írta...

Ez a kérdés tényleg nagyon nehéz. Csatlakozom az előttem szólókhoz abban, hogy adományozni nem csak javakat lehet, hanem kézzel foghatatlan dolgokat is.

S bármit adományozunk, tudnunk kell, hogy :

"Az igazi jámborságot mindaddig nem éritek el, amíg nem adakoztatok olyasvalamiből, amit szerettek. Bármit is adakoztok, Allahnak tudomása van arról." (3:92)

Zuleyha

Névtelen írta...

"dicséretes/jóravaló kölcsön" - adakozunk, adunk, ajándékozunk, kérünk, köpcsönkérünk, kölcsönadunk akár mentális, akár verbális, akár pszihés, akár ontológiai, akár profán, akár fizikai stb. értelemben. Mindenképpen adósok maradunk, mert Allah minden emberi jótettért, mindig tud nagyobbat, jobbat, tökéleteset adni. Csak reménykedek, hogy majdan nem kérdezi meg tőlem: "Amire parancsot kaptál, és teljesítetted, azon felül, mit tettél még!?"