2008. május 2., péntek

Mózes (a.s.) és Khidr

"Egy elbeszélés szerint közös utazásuk alatt Khidr azt mondta Mózes prófétának (a.s.): „Ha türelmes lennél, számtalan lenyűgöző dolognak lehetnél tanúja”.
Ez nagyon felzaklatta Mózes prófétát (a.s.), ezért tanácsot kért Khidrtől, aki azt mondta: „Tanuld a vallással kapcsolatos tudást, azért, hogy aszerint cselekedhess, és ne azért, hogy tiszteletet vívj ki magadnak. Segíts az embereknek, ne árts. Mosolyogj, ne légy komor. Ne fáradj felesleges dolgokkal. Ne nevess, hacsak nincs rá valódi okod. Ne kritizáld azokat, akik bűnbánatot tartanak a bűnökért, amelyeket a múltban követtek el. Amíg csak élsz, sírj a bűneid miatt. A mai munkát ne halaszd holnapra. Mindig tartsd észben, hogy a sír lesz a végállomás. Soha ne feledd, hogy akiben ma megbízol, az holnap elárulhat, és akiben ma nem bízol, az holnapra megbízhatóvá válhat. Bármit is csinálsz, légy elővigyázatos. Ha csak teheted, mindig segíts az embereknek.”
Akkor Mózes próféta (a.s.) azt mondta Khidrnek: „Nagyon hasznos tanácsot adtál nekem. A Legmagasztosabb Allah teljesítse ki az áldásait rajtad, és védelmezzen meg ellenségeidtől!”
Khidr pedig így felelt: „Akkor most te is adj nekem tanácsot!”
Mózes (a.s.) azt mondta: „Soha ne légy haragos. Ha mégis megharagszol, olyan dolgok miatt tedd, amelyek a Mindenható Allah megelégedése ellen valók. Soha ne szeresd ezt a világot, mert az evilág elveheti tőled a hitedet.”
„Rövid, de nagyon hasznos tanácsot adtál te is” – szólt Khidr - „A Legmagasztosabb Allah segítsen téged abban, hogy a legjobban szolgáld Őt, tegyen téged boldoggá, adja, hogy a többi teremtmény is szeressen téged, és küldje rád áldásait!” Mózes próféta (a.s.) pedig áment mondott erre a fohászra."

(Mahmud Sami Ramazanoglu: Ábrahám próféta)

Nincsenek megjegyzések: