2008. május 4., vasárnap

Mit ettünk a kiránduláson?

Többek közt ezt is (köszönet érte és a receptért is Afrának):

CITROMOS-MANDULÁS ÉDESKENYÉR (Stahl Judit receptje)

Hozzávalók: kb 5 dkg mandulabél, vagy szeletelt mandula; 3 db tojás; 1 pohár (=2 dl, vagy egy joghurtos pohárka) cukor; 1 tasak Bourbon vaníliás cukor; 1/2 teáskanál vaníliaaroma; 1/2 teáskanál citromaroma; 1 pohár natúr joghurt; 1/2 pohár olaj; 2 citrom; 2 teáskanál sütőpor; 2 pohár liszt.

Elkészítés: Kivajazok, kilisztezek egy 12 cm széles, 2O cm hosszú őzgerincformát (de lehet muffintepsiben, kuglófformában, vagy simán tepsiben is sütni szerintem). Bekapcsolom a sütőt 18O fokra (gáz: 4-es fokozat), hogy előmelegedjen.
Amíg a sütő melegszik, összeállítom az édeskenyér tésztáját. Ha mandulabelem van, azt mozsárban viszonylag apróra tördelem, ha szeletelt mandulám van, akkor nem csinálok vele semmit. Kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és az aromákkal. Aztán hozzákeverem a joghurtot, az olajat, s a megmosott citromok lereszelt héját is. Összekeverem a lisztet a sütőporral, majd ezt is belekeverem a masszába, s végül hozzákuttyintom a mandulát is. Egy gyors keverés, majd a masszát beleöntöm a kikent formába, s kb 4O perc alatt készre sütöm úgy, hogy az első 15 perc után alufóliát borítok a tetejére.
Hát ennyi volna a recept.
Tipp: ha nem találsz alkoholmentes aromát (RUF az alkoholmentes, nagyobb hiperszuperekben lehet kapni), akkor ki lehet hagyni, mert a Bourbon vaníliás cukor amúgy is elég intenzív. Citromaroma helyett pedig a citrom levéből cseppentesz a masszába, plusz több héjat reszelsz bele.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy csöppnyi kiegészítés: nagyon finom hozzá, rajta, mellé a "klasszikus" nagyi-féle lekvár :-)