2009. június 24., szerda

Redzseb hónap

"Bizony, a hónapok száma Allahnál tizenkét hónap Allah Könyvében, attól a naptól, amikor megteremtette az egeket és a földet. Ezekből négy tiltott. Ez a helyes vallás, amit Allah elrendelt a hívőknek, ne vétkezzetek hát önmagatok ellen ezekben (a hónapokban)." (Korán, 9:36)

A tiltott hónapok egyike Redzseb hónap, amely ma kezdődik el. A tiltott hónapok két okból tiltottak: egyrészt tilos ezekben a hónapokban harcolni, másrészt ezekben a hónapokban a bűn még rosszabb, mint más hónapokban.

Qatadah (r.a.) azt mondta: „A Mindenható Allah a teremtéséből egyeseket kiválasztott mások felett. A Küldötteket kiválasztotta az emberek és az angyalok felett. Az Ő Szavát kiválasztotta minden más szó felett. A mecseteket kiválasztotta minden más hely felett a földön. A Ramadánt és a Tiltott Hónapokat kiválasztotta a többi hónap felett, a pénteket a többi nap felett, és az Elrendelés Éjszakáját a többi éjszaka felett. Ezért tartsátok tiszteletben azt, amit Allah is megtisztelt, mert ez bizony a tudással és megértéssel rendelkezők gyakorlata.”

Tehát próbáljunk különösen ügyelni arra, hogy ennek a hónapnak a során tartózkodjunk minden tiltott dologtól, és törekedjünk minél több jócselekedetre! Próbáljunk meg böjtölni, legalább három napot a hónapban, de ha tudunk, többet is. (az egész hónapot azonban ne böjtöljük végig). Ennek a hónapnak az egyik neve "Sehrullah", azaz Allah Hónapja. Olvassuk Allah könyvét, emlékezzünk meg Róla, próbáljunk minél közelebb kerülni Urunkhoz.

Allah Küldötte (s.a.w.) így fohászkodott Redzseb és Saban hónapokban:
„Allahumme bárik lená fi Redzsebe ve Sa’ban ve bellighná Ramadán.”
Ó, Allah, áldj meg minket Redzseb és Saban (hónapokban), és közelítsd hozzánk a Ramadánt.

A Mindenható Allah segítsen meg minket, és jutalmazza törekvéseinket.

Nincsenek megjegyzések: