2010. szeptember 13., hétfő

Böjtölni Savval hónapjában

Abu Ajjub (r.a.) elbeszélése szerint Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta:
„Aki egész Ramadánban böjtöl, és utána még Savval (a Ramadán utáni hónap) hat napján is, olyan az, mintha egész évben böjtölne.”

Ezeket a napokat lehet kettős szándékkal is böjtölni: például, ha valaki valamilyen helal okból elmulasztott egy napot Ramadánból, és be akarja pótolni, a böjt előtt fogalmazza meg a szándékát, hogy be akarja pótolni a Ramadánban mulasztott napot, és szeretne Savvalban böjtölni, követve Allah Küldötte (s.a.w.) tanácsát, és várva a Mindenható Allah jutalmát.

Ezt a hat napot nem muszáj egymás után böjtölni. Lehet például a hétfői és a csütörtöki napokon is, amikor amúgy is szunna böjtölni, mert Aisa (r.a.) elbeszélése szerint Allah Küldötte (s.a.w.) is böjtölt hétfőn és csütörtökön, Abu Huraira pedig arról számolt be, hogy Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta: „A jócselekedetek hétfőn és csütörtökön kapják meg jutalmukat. És én azt akarom, hogy a böjtömnek meglegyen a jutalma.”

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

As-salamu aleykum!

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban csak azok pótolhatnak e ilyen napokat akiknek nincs "tartozásuk", vagyis kimaradt napjuk? Mert akkor a nők 99%-a kapásból elesne ettől a lehetőségtől:)
Ezért gondolom, hogy nem így van.Valakitől hallottam és azért a biztonság kedvéjért rákérdezek!:)

További kellemes napot-estét!
Asiye

Halima írta...

Ve alejkum szalam ve rahmatullah,

Attól függ, h. melyik mezhebet követed. Imám Sáfi szerint valóban előbb az elmulasztott napokat kell pótolni, és utána böjtölheted a 6 napot Savvalban. A hanafi mezheb nem tesz ilyen kikötést. Mivel nálunk az az ide járó emberek 99%-a a hanafi mezhebet követi, mi a hanafi fikh-et vesszük alapul, kivéve, ha külön nem mondjuk, h. ez valami más. A másik két mezhebet nem ismerem annyira, h. merjek bármit mondani, a szalafikat meg pláne nem.

Névtelen írta...

As-salamu aleykum!
Köszönöm a választ!:)
Látom alhamdulillah értetted mit akatam kérdezni, pedig elírtam az első mondatot:(
A "pótolhatnak e" helyett BÖJTÖLHETNEK E-t akaram írni.

/Mostanában sokszor jártam pórul azért mert kapkodva írok és nem nézem át mielőtt elküldöm:( InshaAllah leszokom erről!/
Asiye!