2014. július 1., kedd

Miért különösen káros a dohányzás a böjt idején?

.
Nem mintha bármikor is egészséges lenne, de böjt idején a dohányzás még a szokásosnál is nagyobb kárt tesz a szervezetben.
Bizonyára mind láttunk már erős dohányosokat, akik a böjt során ugyan erőt vesznek magukon, és nem gyújtanak rá, de alig várják a naplementi imára hívás hangjait, és máris egyik cigarettát szívják a másik után. A dohányzás még a víznél is jobban hiányzott nekik egész nap, és most egyszerre igyekszenek bepótolni mindazt, amit elmulasztottak.
Azonban az egymás után szívott cigaretták pörölycsapáshoz hasonló hatással vannak a nikotint egész nap nem kapott szervezetre. Dr. Sedat Demir belgyógyász szerint különösen a szív- és érrendszert érinti érzékenyen a hirtelen nikotinterhelés, ami akár szívrohamot, kiugróan magas vérnyomást vagy idegrendszeri problémákat is okozhat.
A szakértő szerint a Ramadán a legjobb alkalom arra, hogy a dohányzó hívők megszabaduljanak ettől a rossz szokástól: „Vannak olyan szélsőséges dohányosok, akik a böjtjüket nem is vízzel, hanem egy szál cigarettával törik meg. Nagy részük rögtön egyszerre próbálja bepótolni egész nap nélkülözött nikotindózisát. Azonban a nikotint egész nap nélkülöző szervezetre ez olyan hatással van, mint egy pörölycsapás, hiszen az egész nap éhező szervezetben a vércukorszint is szokatlanul alacsony. Ilyenkor a hirtelen, nagy dózisú nikotin vagy egyéb méreganyagok olyan szédülést okozhatnak, mintha fejbe csapták volna az illetőt. Nagy kárt okoz a saját szervezetének az, aki egymás után szívja a cigarettákat iftárkor. Ha a böjtöt cigarettával törjük meg, azzal súlyos csapást mérünk az agyunkra, az idegrendszerünkre, az emésztőrendszerünkre. A Ramadán hónapja a legjobb alkalom, hogy a dohányosok megszabaduljanak függőségüktől. Ha már 18-19 órán keresztül kibírták cigaretta nélkül, jobb lenne, ha türelmesek lennének, és kibírnák még pár órán keresztül. A Ramadán az istenszolgálat emelkedett légkörével egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy rossz szokásainkat feladjuk.”


Nincsenek megjegyzések: