2009. március 5., csütörtök

Hadísz


Imám Bukhari jegyezte fel Abu Hurairától (r.a.), hogy Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta: „Az Óra hirtelen fog eljönni, két ember kiteríti egy köntöst maguk közé, és nem lesz idejük megkötni az üzletet, vagy összehajtani a ruhát. Az Óra az után jön el, hogy valaki megfejte a fejősállatait, de a tejet már nem lesz ideje meginni. Az Óra eljön, amikor egy ember kutat ásott az állatainak, de a vizet már nem lesz ideje megitatni velük. És az Óra akkor fog eljönni, amikor egy ember a szájához emelte a kezét egy falattal, de már nem lesz ideje lenyelni.”

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Asszelamu aleykum kedves Halima,

Ha megengeded, fel szeretnék tenni egy személyesebb kérdést Neked (ha nem gond).
Masa Allah olyan szép és/vagy tanulságos Hagyományokat szoktunk olvasni az oldaladon. Neked melyik a szívednek leg-, vagy egyik legkedvesebb Hagyomány? Ha érdekel, és is leírom, az enyémet :-)

Béke legyen velünk
Imen

Halima írta...

Wa alajkum szalam wa rahmatullah,

Egy szóval: mindegyik :)
Akik ismernek, tudják, h. a hadísztudomány nekem küönösen kedves tudományág, és bármelyik hadíszt olvasom vagy idézem éppen, mindig azt gondolom, h. ez a kedvencem...
Amiket ezen a blogon megtalálsz, azok is mind a kedvenceim, meg:
"A hívő szíve a Kegyelmes két ujja között van."
„A világ átkozott, és átkozott minden, ami benne van, kivéve az Allahra való emlékezés, és amit Ő szeret, a tanult emberek, és a tanulni vágyók”.
„A tisztaság a hit fele. Az „Alhamdulillah” (Allahot illeti a hála) kitölti a mérleget, és a „Szubbhanallahi walhamdulillahi” (Allah magasztos, és Allahot illeti a hála) kitölti azt, ami az egek és a föld között van, és az ima fény, az adakozás a hit próbája, a türelem fényesség, és a Korán bizonyíték ellened vagy melletted. Az ember minden reggelt úgy kezd, hogy a lelkéért alkuszik, s vagy megfizeti érte a váltságdíjat, vagy örökre elveszíti.”
Abu Huraira (r.a.) arról számolt be, hogy Allah Küldötte (s.a.w.) azt mondta: „Bizony, Allah, a Magasztos Tiszta, és csak azt fogadja el, ami tiszta. Allah azt parancsolta a hívőknek, hogy cselekedjék azt, amit a küldötteknek is parancsolt. A Magasztos azt mondta: „Ó, küldöttek! Egyetek a jó dolgokból, és cselekedjetek jót!” És a Magasztos azt is mondta: „Ó, ti hívők! Egyetek a jó dolgokból, amikkel elláttunk benneteket, és legyetek hálásak Allahnak, ha valóban Őt szolgáljátok!”.
Majd Allah Küldötte (s.a.w.) megemlített egy embert, aki hosszú úton járt, és a ruhája rendetlen, ő maga porral lepett. Ez az ember az ég felé terjeszti a kezét, és fohászkodik: „Ó, Uram, ó, Uram!” De az étele haram , az itala haram, a ruhája haram, az egész ellátása haram – hogyan is kaphatna választ?”
Muadh ibn Dzsabal (r.a.) arról számolt be, hogy Allah Küldötte (s.a.w.) megfogta a kezét, és azt mondta: „Muadh, Allahra, én szeretlek téged, ezért azt tanácsolom, Muadh, hogy ne feledj el fohászkodni minden ima után ilyen módon: ’Allah, segíts, hogy megemlékezzem rólad, hogy hálás legyek neked és helyesen szolgáljalak.’”

És még sorolhatnám órákig, de le is állítom magam gyorsan.

És neked?

Halima

Unknown írta...

Asszelamu aleykum wa rahmatullah kedves Halima,

Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Masa Allah csodálatosan szép Hagyományok, és igazad van abban, hogy amikor az ember olvass éppen egy Hagyományt, a szívének éppen az akkor olvasott Prófétai Hagyomány a legkedvesebb.
Én is, csak onnan tudom, hogy van kedvenc hagyományom, mert az a Prófétai Hagyomány jár a legtöbbet a fejemben. Megosztom Veletek, bár biztos vagyok benne, hogy ismeritek Ti is.

Abu Hurejrára való hivatkozással jegyezték fel, aki azt mondta: Egyszer egy beduin a mecsetben vizelt, mire az emberek felálltak, hogy helyben hagyják, de Allah Küldötte azt mondta: „Hagyjátok, inkább öntsetek a vizeletére egy vödör vizet, mert bizony arra lettetek tanítva, hogy könnyítsetek az emberek dolgán, ne pedig nehezítsetek!” (Al-Bukhári)

Bár ez látszólag, csak egy egyszerű történet a Próféta (béke legyen Vele) életéből, mégis masa Allah, mennyi mindent taníthat számunkra, az irgalomból, szeretetből, az emberekhez való viszonyunkhoz, a dolgok legszebben való megoldásához, másokkal szembeni elvárásainkhoz, tanításunkhoz... Masa Allah, ahogy ezt a dolgot a Próféta (béke legyen Vele) intézte, példát mutathat egész másokkal szembeni életvezetésünkre nézve.

Masa Allah, ezt a Hanif blogot is ez a szellem hatja át - ezért is szeretem olvasni. Allah vezessen mindig az Ő útján!

Imen