2010. március 23., kedd

Imám Ghazali - Mukesfet al-Qulúb, 5.

(5)Az ember kezében, ami azt jelenti, hogy nem nyújtja a kezét semmi felé, ami tilalmas. Inkább az felé nyúl, ami az Allahnak való engedelmességet segíti elő. Kab al-Ahbar azt mondta: „A Mindenható Allah teremtett egy zöld kristályból való palotát. Ebben a palotában hetvenezer ház van, és minden házban hetvenezer szoba. Nem léphet be ebbe a palotába más, csak az, akinek valami tilalmas dolgot kínáltak fel, de visszautasított azért, mert félte Allahot.”
(6)Az ember lábaiban, ami azt jelenti, hogy egy lépést sem tesz az Allah iránti engedetlenség felé. Inkább az engedelmesség és a Mindenható Allah megelégedése felé halad, és arrafelé indul, ahol a tudósok és Allah jóravaló szolgáinak társaságában lehet.
(7)Az ember engedelmességében. Az engedelmesség egyedül a Mindenható Allah megelégedéséért legyen. A hívőnek félnie kell a képmutatástól és fennhéjázástól. Ha ezt teszi, akkor azok közül való lesz, akikről Allah azt mondja: „És a Túlvilág Uradnál az istenfélőké.” (43:35). Egy másik ájában pedig azt mondja: „Bizony, az istenfélők kertekben és forrásoknál lesznek.” (15:45), és azt is: „Bizony, az istenfélők Kertekben és boldogságban lesznek” (52:17), és azt: „Bizony, az istenfélők biztonságos helyen lesznek, kertek és források között” (44:51-52). Ez olyan, mintha Allah azt mondaná, hogy a Feltámadás Napján meg fognak menekülni a Tűztől. A hívőnek az a kötelessége, hogy a félelem és a remény állapotában legyen. Ezért reménykednie kell a Mindenható Allah kegyelmében, és soha nem szabad lemondani róla. Allah azt mondja: „Ne mondjatok le Allah kegyelméről.” (39:53). Aki Allahot akarja szolgálni, az tartóztassa meg magát a rossztettektől, és könyörögjön bűnbocsánatért Allahhoz.

2 megjegyzés:

Adél (Afraa) írta...

SzubbhanAllah! Nagyon tetszett! Milyen igaz szavak! (Én személy szerint szívesen olvasnék még :-))
Allah áldja és tegye könnyűvé a munkádat!

Afraa

Halima írta...

Elhamdulillah, örülök, h. tetszett, feltettem a fejezet utolsó részét is. Az egész könyv nagyon jó masaAllah, még ha én részrehajló vagyok is Imám Ghazali iránt :)

Halima