2012. május 27., vasárnap

1. forduló


1. A Mindenható Allahnak számos neve és tulajdonsága van, amelyeket a Kegyes Koránból és Allah Küldötte (s.a.w.) hadíszaiból megismerhetünk. Ugyanakkor a világ körülöttünk lévő eseményeiből, történéseiből, sőt, a teremtményeket szemlélve vagy akár saját magunkból is felismerhetjük az Ő neveit. Szerinted az alábbi áják Allah mely neveit, tulajdonságait ismertetik meg velünk?
(Ennek a feladatnak a megoldásához érdemes áttekinteni Allah Legszebb Neveinek listáját. Természetesen egy ájáról több név is eszedbe juthat. Minden egyes arab nyelvű név + a magyar magyarázata együtt ér egy pontot, és az indoklás, hogy miért pont arra a névre következtettél, további egy pontot.)
·       36:82 Az Ő parancsa, ha akar valamit, csak az, hogy azt mondja: „Legyél!”, és az lesz.
·       3:26 Mondd: „Ó, Allah, a hatalom birtokosa! Annak adod a hatalmat, akinek akarod, és attól veszed el a hatalmat, akitől akarod. Megtiszteltetésben részesíted azt, akit akarsz, és megalázod azt, akit akarsz. A Te Kezedben van minden jó.
·       2:216 De lehet, hogy nem szerettek valamit, és az jó nektek, és lehet, hogy szerettek valamit, és az rossz nektek.
·       57:4 … és Ő veletek van, bárhol is vagytok.
·       6: 125. És akit Allah vezetni akar, annak a keblét kitárja az Iszlámnak.

2. Ha feliratozni kellene az alábbi képeket, melyik Korán-áját vagy hadíszt választanád? Miért?
(A kiválasztott ája vagy hadísz 1 pontot jelent, és az indoklás max. 2 pontot.)
1.

2.

3.

4.

5.

Nincsenek megjegyzések: