2008. április 24., csütörtök

Imám Ghazali

"Itt is felhívom figyelmed a szív három legnagyobb bűnére, hogy őrizkedhess tőlük, mert ezek magukban is pusztítóak, és még további gonoszság is származhat belőlük. Ezek az irigység, a képmutatás és a büszkeség (vagy önimádat). Igyekezz megtisztítani a szívedet ezektől. Ha sikerül, tudni fogod, hogyan védd meg magad a többi pusztító bűntől, ha nem sikerül legyőznöd őket, a többit sem fogod legyőzni.

Irigység. Ez a sóvárság egy fajtája, mert az a zsugori, aki sajnálja másoktól a pénzt, és az az irigy, aki sajnálja testvéreitől a Legmagasztosabb Allah kegyelmét, pedig az az Ő kincse, amiből annak ad, akinek akar, ezért az irigy bűne még nagyobb, mert nem a sajátját félti. Az az irigy
ember, akinek fáj, ha a Legmagasztosabb Allah egyik szolgájának tudást, vagyont, népszerűséget vagy jó szerencsét ajándékoz. Az irigy azt szeretné, ha a másik ember elveszítené ezt, még ha neki semmi haszna sem származik belőle. Ez pedig a gonoszság legmélye.
Ezért Allah Küldötte – Allah áldja meg és adjon neki békességet – azt mondta: „Az irigység úgy emészti fel az összes erényt, mint a tűz a száraz fát.” Az irigy embernek nincs része kegyelemben, csak büntetésben. Folyamatosan szenved ezen a világon, mert a világban sosincs hiány olyan emberekben, akiknek Allah tudást, vagyont, vagy hírnevet ajándékozott. És a büntetése még nagyobb lesz a következő világban. Valójában nincs annak valódi hite, aki azt nem kívánja az összes többi muszlimnak, amit saját magának kíván. Olyanok a muszlimok, mint egy épület, amelynek minden része támogatja az összes többi részt. Olyanok a muszlimok, mintha egyetlen test lennének: ha az egyik testrész megbetegszik, szenved az egész test. Ha a szíved mélyén nem így érzel, akkor fontosabb azzal törődnöd, hogy megmenekülj a pusztulástól, minthogy a tudás mélységeit fürkészd."

(Imam Ghazali: A Vezetés kezdete)

Nincsenek megjegyzések: