2008. április 14., hétfő

Rossztetteink...

„Mindig csodálkozom, ha azt hallom, hogy az emberek azt mondják: Ó, Uram, védelmezz meg a Pokoltól! Nem a megfelelő dolgot kérik. Azt kellene mondaniuk: Ó, Uram, védelmezz meg a rossztettektől és bűnöktől, amelyek a Pokolba vezetnek! Ne a Pokoltól félj, félj a bűneidtől és rossztetteidtől.”
Sejkh Abdullah Daghestani

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

a Próféta - béke legyen vele - is fohászkodott a Pokol kínzásai ellen! Maradtak fenn hiteles hagyományok olyan fohászkoról.
Nem szabad vakon követni egy embert, mert amit ez a Daghestani mond, az nem helyes.

Halima írta...

As-salamu alaykum,

Kedves Gábor,

Persze, senki nem tagadta, sőt, számos helyen leírtuk ezeket a fohászokat. Senki nem állította, hogy ne lennének ilyen fohászok. Allah Küldötte (s.a.w.) minden ima után menedéket keresett a Mindenható Allahnál a Tűz kínjaitól.

Ez az idézet, amit egy nagy tudású ember írt, csak arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem elegendő csupán fohászkodni, hanem arra kell törekednünk, hogy elkerüljük mindazokat a bűnöket és azt a fajta viselkedést, ami a Pokolba vezet. Mert enélkül a fohász nem sokat ér.

Megjegyzem, az, hogy egy jelenleg 110 bejegyzést tartalmazó blogon található egy darab 4 soros bejegyzés Sejkh Daghestanitól, az én fogalmaim szerint nem jelent "vak követést". Ki állította, hogy bárki is "vakon követné" őt azért, mert a posztok kevesebb, mint 1 százalékában olvashatod az ő szavait? Ezt csak te találod ki. Ha ez az idézet neked nem tetszik, olvasd a többit szerintem. Kérlek, kicsit legyél objektívebb, jó?

Halima

Névtelen írta...

a vakon követést azoknak szántam, akik ezt elolvassák, és Daghestani megjegyzése miatt nem használják pl. a Prófétától -béke legyen vele - fenn maradt ilyen fohászokat.
mert bizony vannak, akik "sejkhjük" vagy valamiféle vezetőjük véleményét jobban követik -persze tudatlanságból. és ezzel sem sértegetni szeretnék, csak mondom, hogy az ilyesmikkel vigyázni kell.

az egyetlen ember, akit valójában, a szó szoros értelmében vakon kell követni, az Mohammed Próféta - béke legyen vele.
Wassalam

Halima írta...

Kedves Gábor,

Ha bárkinek a sejkhje vagy tanítója vagy bárki mása azt mondja, h. az ő véleménye felülírja Allah Küldöttének (s.a.w.) a véleményét, akkor az az illető nem sejkh v. tanító hanem sarlatán.

Halima

Halima írta...

Kedves Gábor,

Olyan dolgokat engedek megjelenni ezen a blogon, amivel (1) egyetértek, (2) úgy gondolom, hogy az olvasóknak hasznos.

Ha valami nem felel meg ennek a két feltételnek, akkor az NEM fog megjelenni. Ez van. Ha magánvitákat szeretnél velem folytatni, írj bátran az e-mail címemre, amit én nem rejtettem el.

Halima

Névtelen írta...

Assalamu3alaykum waRahmatullahi waBarakatuhu!

Alhamdulillah, hogy Allah muszlimma tett minket.

"Ti hívők! Kerüljétek a sok feltételezést! Nem egy feltételezés bűn! És ne kémkedjetek és ne feketítsétek be egymást a másik háta mögött! Vajon bárki is közöttetek meg szeretné-e enni holt fivére húsát?! Az bizony ellenetekre lenne! Féljétek Allahot! Bizony, ő kiengesztelődő és könyörületes." [49:12]

Es Allah Küldötte (b.l.v.) azt mondta: "Addig nem fogtok a Paradicsomba belepni, amig nem szeretitek egymast..."

Ki ne szeretne közülünk a Paradicsomba jutni ???

Mohammed profeta (b.l.v.) arra tanitott minket, hogy ha egy testverünk valami helytelent követ el, akkor ugy mutassunk ra a hibajara, hogy ne sertsük meg es ne erezze magat rosszul. Mivel a celunk nem az hogy a testverünket kellemetlen helyzetbe hozzuk, hanem a szandekunk iszlah= az hogy ezt a hibat kijavitsuk, helyesbitsük.

A fenti idezettel kapcsolatban ugy hiszem, hogy mindeki aki ezt olvasta, a "helytelen" fogalmazas ellenere megertette azt, mint ahogy testverünk Halima is irta, hogy nem elegendő csupán fohászkodni, hanem arra kell törekednünk, hogy elkerüljük mindazokat a bűnöket és azt a fajta viselkedést, ami a Pokolba vezet. Vagyis hogy a szavakat tettek kell hogy kövessek.

Es Allah legyen elegedett Gabor testverünkkel is, hogy megegyszer megemlitette, hogy a Profetatol (b.l.v.) is erös hadiszok maradtak rank, arra az esetre ha valaki felreertette volna a fenti idezet nyilvanossa tetelenek szandekat.

Arra kernelek Benneteket testvereim, növereim es batyaim, hogy mindannyian egymas segitsegere probaljunk meg lenni. Segitve egymast a helyes uton haladasban, es ha valaki hibat követ el, akkor legyen hibajanak tükre az ö testvere, es megpedig islahhal= a javitas szandekaval.

Allah azt mondta:"...Ám segítsétek egymást a jámborságban és az istenfélelemben, de ne legyetek egymás segítőtársai a bűnben és a túlkapásban! Féljétek Allahot! Allah büntetése rettenetes."[5:2 utolso resze]
"És ragaszkodjatok erősen Allah kötéséhez mindannyian és ne szóródjatok szét [különböző csoportokra]! És emlékezzetek Allah kegyére, amelyet irántatok [tanúsított]. [Emlékezzetek arra], amikor [egymás] ellenségei(103)voltatok és egyetértést teremtett szíveitek között, úgy, hogy kegye révén testvérek lettetek. És [amikor] tüzszakadék szélén voltatok és ő megmentett benneteket attól. Eképpen magyarázza meg Allah az ő jeleit/verseit. Talán az igaz úton vezéreltettek.(104)És olyan közösség váljék belőletek, amely fölhív a jóra, megparancsolja, ami helyénvaló, és megtiltja, ami elvetendő. Ők azok, akiknek jól megy [majd] a soruk.(105)" [3:103-105]

Allah vezessen mindannyiunkat a helyes uton.Amin.

Assalamu3alykum
Muslim