2008. június 22., vasárnap

A szeretetről

„Mikor Medzsnún céltalanul bolyongott Lejla falujában, egy idegennel találkozott, aki azt tudakolta, merre van Lejla háza. „Ne keresd Lejla házát, ne fáradj feleslegesen!” – szólt Medzsnún, s a szívére mutatott: „Itt van Lejla otthona, nem máshol!”
El kell gondolkodnunk ezen a példán, és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit talál a Mindenható Allah, ha a szívünkbe néz. Más szavakkal szólva, mennyire van tele a szívünk a Mindenható Allah és Küldöttének (s.a.w.) szeretetével? És a hit öröme tükröződik-e imáinkban és viselkedésünkön? Vagy a szeretetünk csak szavakban létezik, nem jut túl a nyelvünkön, és soha nem ér el a szívünkig? Viselkedésünk, cselekedeteink, szívünk minden dobbanása mennyire van összhangban a Koránnal és a szunnával? Ennek a múlandó világnak a kincseit milyen mértékben használjuk arra, hogy a Mindenható Allah szeretetét elnyerhessük?
A nagy kalifa, Omár (r.a.) azt mondta: „Számolj el magaddal, mielőtt elszámolásra hívnak az Utolsó Napon!” Viselkedésünket ezzel az alapelvvel kell összevetnünk. Milyen boldogok is azok, akik osztoznak Mohammed Próféta (s.a.w.) kiemelkedő személyiségében és jellemében, és ezáltal elérik a szeretet igazságát.
(Osman Nuri Topbas)

Nincsenek megjegyzések: