2008. március 18., kedd

Allahhoz hívni...

"Az emberek aktív lények. Ezért olyan aktivitásra kell vezetni őket, ami az élet valódi értelmét alkotja, ahogy azt Allah eldöntötte és a próféták által tudtunkra adta. A Mindenható Allah nem azért teremtette az embert, hogy passzív visszavonultságban élő remete, gondolkodás nélküli cselekvő, vagy spirituális élet nélküli racionalista legyen.

Csak ha az intellektus, a lélek és a test egyensúlyban van, és az emberek az isteni üzenetben előírt cselekedetek felé törekednek, csak akkor élhetik meg életüket a maga teljességében, és akkor érhetik el az igazi emberséget. Minden próféta ezt a célt kereste, és azoknak, akik őket követik, szintén erre kell törekedniük: „Mondd: Ez az én utam. Allahhoz hívok biztos tudás alapján, én, és aki engem követ” (Korán, 12:108).

A próféták teljes mértékben elkötelezettek ez iránt a küldetés iránt, akárcsak mindenki más, akit mások boldogsága és jóléte érdekel. Boldogságuk abban rejlik, ha látják, hogy mások Allahnak szentelik magukat a siker reményében, nem pedig evilági jutalomban. Tudják, hogy az ő jutalmuk egyedül Allahnál van. Ezt a kulcsfontosságú tényt a Kegyes Korán is hangsúlyozza: „Ó, népem! Nem várok tőletek jutalmat. Az én jutalmam egyedül Allahnál van” (Korán, 11:29).

A próféták azzal bízattak meg, hogy Allah Üzenetét átadják. Megtettek minden tőlük telhetőt, türelmesen néztek szembe a nehézségekkel vagy akár a kínzásokkal is, és az eredmény sorsát Allah kezébe tették. Tökéletes bizonyossággal tudták, hogy a kívánt eredményt Allah hozza el. Ezek az alapelvek kijelölték az utat mindenki számára, aki Allahhoz akarja hívni az embereket."

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

AS-SALAMU ALEYKUM WA RAHMETULLAH

Az első bekezdésről Julian Huxley természettudos szavai jutottak eszembe:
"A tudomány nem tud útmutatást adni arra nézve, hogy hogyan éljünk. Az üres hely a modern ember szívében Isten alakú!"

asiye