2008. március 11., kedd

Március 11. esti kérdés

Milyen lehetőséged van arra, hogy segítsd a nem muszlimok szívét az Iszlámra hangolni, kedvesség, igazságosság, szép viselkedés által?

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos, ez elég nehéz téma. Mivel én nem túl rég csöppentem csak bele az Iszlámba, elsődlegesen saját magamat, a hitemet kell erősítenem a nap folyamán ért kisebb-nagyobb atrocitásokkal szemben . De hogy bárkire is hassak annyira,h áttérjen az Iszlámra? Nos, úgy érzem még nincs kellő tapasztalatom és információm ehhez, bár pl. édesanyukámat mindig is érdekelték a "fura"dolgok, és mivel látja rajtam a változást,főleg viselkedésben, így elsősorban könnyebben elfogadja, h muszlim vagyok és insallah egyszer majd ő is meglátja az Iszlám szépségeit
Illetve vannak osztálytársaim,akik egész érdeklődőek a témával kapcsolatban, kérdezgetnek,h ez hogy van,miért így miért úgy és ilyenkor mindig megpróbálom nekik elmondani mindazt,amit én eddig olvastam és összegyűjtöttem. vannak olyanok,akik utána is olvastak egy-két dolognak.
Szóval egyenlőre azon fáradozom,h a környezetemmel elfogadtassam ezt e helyzetet és h minél több tudást összeszedve tudjak esetleg nagyonbb hatást gyakorolni a közelebb álló emberekhez.

Névtelen írta...

Asszalem aleykum va rahmatullah.

Ha a kérdést kifejezetten személyesre fordítom, egyrészt a munkám rengeteg ilyen lehetőséget ad. Rengeteg emberrel érintkezve a munka során, ott ahol igazán nagy szükség van a szép ,kedves viselkedésre, empátiára,segítőkészségre,türelemre...
A másik dolog ami sok lehetőséget teremt maga az internet. Itt az emberek sokkal bátrabban mernek közelíteni, kérdezni is.

Kicsit általánosabban nézve ezt a kérdést ,azt gondolom, hogy rajtunk muszlimákon ,akiknek a megjelenésünkből,öltözködésünkből is egyértelművé válik a hitünk, hatalmas felelőség van minden pillanatban.Minden cselekedetünket ,legyen az jó vagy rossz nem úgy fognak megítélni, hogy "egy lüke szőke nő" ,"házsártos feleség""türelmetlen anya" vagy hasonló általános jelző, hanem "ilyenek a muzulmánok"-ként . Bármi rosszat mutatunk egy gyenge pillanatunkban ,azt ráhúzzák az egész Iszlámra, és bármi jót, példásat látnak elgondolkodnak azon ,hogy a vallásunk talán mégsem az amit a híradóban láttak vagy a "Hercegnő voltam Arábiában CCCXLV" regényben olvastak.
Ezért mindig nagyon oda kell figyelnünk a viselkedésünkre, tetteinkre ,mert olyan kicsi dolgokkal lehetünk hatással az emberekre, aminek talán nem is tulajdonítanánk semmi jelentőséget.

Névtelen írta...

Szerintem nagyon fontos hogy tisztelettel viselkedjünk a nem muszlimokkal. Sokan szerintem azért ellenségesek, mert az lebeg a szemük előtt hogy mi "hitetlennek" tartjuk őket (én nem is szeretem ezt a szót, mert minden embernek van valami hite), és talán ezt oldja, ha tisztelettel viselkedünk velük. Hogy érezhető legyen a viselkedésünkből az amit imám Ghazali így fogalmaz meg: "Ha hitetlennel találkozol, mondd azt: nem tudhatom, lehet hogy muszlim lesz, és jótettekkel fogja bevégezni az életét. Amikor az Iszlámot felveszi, bűnei megbocsáttatnak, de ami engem illet, lehet, hogy Allah tévelygésbe visz, hitetlenné válok, és amikor Allah előtt állok majd, azok között leszek, akiket büntetéssel sújt."
Konkrétan pedig... hát most nem jut eszembe okosabb, de én pl. mindig leülök a buszon, hogy aztán átadhassam a helyet egy idős néninek/bácsinak/kismamának :-)
Hamide

Névtelen írta...

Sok muszlim és még több nem muszlim barátom és családtagom van... Minden féle képpen türelem az amit szemem előtt tartok mikor velük beszélgetek, és ha valami oltári nagy "butaságot" mondanak igyekszem szemem előtt tartani azt, hogy nemrég én is hasonlókat modtam, vagy gondoltam, és lehet pont azok a türelmes szavak vagy tetek amik megváltozatják gondolkodásukat.

Névtelen írta...

Szerintem is hatalmas a felelőség rajtunk egy nem-muszlim társadalomban. Itt mi a kendővel nem elbújunk; ellenkezőleg, elég feltűnőek vagyunk. De pont a kendő mutatja azt is, hogy hűek vagyunk a vallásunkhoz, és hogy bárhol vállaljuk azt, és követjük Allah parancsát.

A mi fő feladatunk az, hogy a saját kis környezetünkben megmutassuk, hogy nem azaz iszlám, amit a média mutat, hanem ez a kegyelem vallása. S itt Magyarországon még fontosabb az, hogy kövessük a Próféta (saw) szunnáját, és hogy szépen viselkedjünk az emberekkel, a szomszédainkkal, a rászorulókkal, az elnyomottakkal.

Arról nem tehetünk, hogy ide születtünk, de azzal, hogy muszlimként itt élünk egy hatalmas felelőséget vettünk magunkra. Különben az Utolsó Napon joggal kérdezheti Allah tőlünk azt, hogy:”Vajon Allah földje nem volt elég tágas ahhoz, hogy elvégezhettétek volna rajta a hidzsrát?” (4:97)
Azaz nekünk itt kötelességünk az iszlámra hívás, és ezt legjobban szép példa mutatásával tudjuk elérni. Szerintem.

Zuleyha