2008. február 18., hétfő

A Koránról

„Aki a Kegyes Koránt olvassa, és nem alázza meg magát Allah előtt, akinek a szíve nem indul meg, nincs benne bűnbánat és félelem, az nem méri fel Allahot az Ő mértéke szerint, és nyilvánvaló veszteségben van.

A Korán-olvasónak három dologra van szüksége: félelemmel teli szívre, nyugodt testre és megfelelő helyre az olvasáshoz. Ha a szíve féli a Mindenható Allahot, akkor a megátkozott Sátán menekül tőle. Ahogy Allah mondja: Amikor a Koránt olvasod, keress menedéket a megátkozott Sátán elől. (16:98)

Amikor a Korán-olvasó megszabadul minden kötődéstől, szívét az olvasásnak szenteli, és semmi nem akadályozza meg, hogy elnyerje a Korán fényéből származó áldásokat. Ha talál egy üres helyet, és visszahúzódik az emberektől, és megvan benne az alázatos szív és testi nyugalom két tulajdonsága, akkor a szíve és a legbelső énje a Mindenható Allah társaságában lesz, és megízleli annak az édességét, amikor a Legmagasztosabb Allah bizalmasan beszélget igaz szolgáival, kedvesen és gyengéden fordul feléjük, és kiválasztja, megbecsülésben és áldásokban részesíti őket. Aki egyszer iszik ebből a csészéből, az többé soha nem vágyik más italra, más állapotra, más pillanatra. Nem lesz az imádatnak és engedelmességnek olyan cselekedete, amelyet jobban szeretne ennél, hiszen ekkor közvetítő nélkül, bizalmasan beszélhet Urával.

Ügyelj hát arra, hogy hogyan olvasod Urad Könyvét, Annak a Könyvét, Akinek a védelmére áhítozol, hogyan követed az Ő parancsait, és hogyan tartózkodsz attól, amit Ő megtilt, mert hatalmas Könyv ez: Nem férkőzhet hamisság hozzá sem elölről, sem hátulról. Az küldte le, aki Bölcs, magasztalásra méltó. (41:42)

Ezért olvasd illő viselkedéssel, elgondolkodva, és tartsd meg Urad ígéretének és büntetésének határait. Gondolkodj el példázatain és intésein. Óvakodj attól, hogy bár tiszteletben tartod betűit és recitálását, ne tartsd be a törvényeket, amelyek benne állnak.”

(Jafar Sadiq q.s.)

Nincsenek megjegyzések: