2008. február 14., csütörtök

Szépség

„Aki mindent a legjobban teremtett”
Mindenben, még ha az az elképzelhető legcsúnyábbnak tűnik is, valamilyen szempontból ott van az igazi szépség. Igen, minden a világmindenségben, minden esemény, minden dolog vagy szép, vagyis ott van benne maga a szépség, vagy eredményeit, következményeit tekintve szép, vagyis rejtett szépség van benne. Vannak olyan események, amelyek látszólag rosszak, vagy zűrzavarosak, de a külsőség fátyla mögött a szépség és rend legszebb példái ragyognak.
Tavasszal a viharos eső és sáros föld fátyla alatt számtalan gyönyörű virág és dúsan zöldellő növény rejtőzik. Az őszi elmúlás és gyászos elválás mögött pedig a szeretetre méltó apró állatok, a néma virágok barátai megszabadulnak életük kötelességeitől, és megpihennek, hogy megmeneküljenek a tél keménységétől és csapásaitól, amelyek az Isteni Hatalom és Dicsőség megnyilvánulásai. Ez alatt a fátyol alatt már készülődik az új, csodálatos tavasz.
A katasztrófák, természeti csapások, éhínség, földrengés és betegség fátyla mögött rengeteg megfoghatatlan virág nyílik. Számtalan, másképp meg nem valósuló lehetőség csírázik ki, szökik szárba és hoz virágot a látszólag csúf, gyászos események miatt – mintha a nehézségek és változások megtermékenyítő esőként öntöznék őket.
(Bediuzzaman Said Nursi)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Selam aleykum! Erről az idézetről jutott ez eszembe, már nem tudom ki mondta, de nagyon rátapintott a lényegre, mert ilyenek vagyunk, ilyen az ember... : "Miért keresel folyton hibákat Allah teremtésében?"
Tudomásul kell venni, hogy nincs benne hiba, és hálával kell Allah felé fordulnunk! És csatlakozom egy korábbi hozzászóláshoz, hogy ha valami nem tetszik, nem értjük, hogy mi benne a bölcsesség, akkor emlékeztessük magunkat a következővel: "Uram, Te ezt nem teremtetted hiába!"